Mit ittak a híres írók?

Bizonyára senkit nem ér nagy meglepetésként a tény, hogy az írók (és egyéb művészlelkek is, egyébként) közül igen sokan nagyobb mennyiségű alkoholt is fogyasztottak. Volt, aki határozottan alkoholista volt, mások talán ihletet merítettek a pohárból. Feltehetően egyesek a sikereiket, mások a kudarcaikat kúrálták némi szesszel. Volt, aki meg is örökítette italozási szokásait műveiben. Egy-két íróról igencsak közismert, hogy szeretett inni, pl Ernest Hemingway, Petri György, Jack Keruac, vagy Tennessee Williams. Ők tulajdonképpen alkoholisták voltak, nincs mit szépíteni rajta.
Lássuk ki, mit ivott a legszívesebben!


Ernest Hemingway a mojito koktélt kedvelte a legjobban, de persze megivott minden mást is. Ráadásul a mojitohoz a rumot nem szódával hígította, hanem pezsgővel, gondolom, hogy biztos hatást érjen el vele. Ernest pedig gyakran már kora reggel nekiállt inni, hiszen ha már egyszer felébredt, mi egyebet is tehetett volna?



Gerald Durrell. Igen, igen, a kedves, állatbolond és vicces ifjúsági regények írója is szeretett a pohár fenekére nézni olykor-olykor. Kedvenc itala volt a brandy, tejjel. S ha már tejet is tartalmazott az ital, akkor joggal fogyaszthatta azt már reggelire is, nemigaz? Utána pedig végig a nap folyamán, bármikor. Hiszen a tej élet, erő, egészség....
Durrell májrákban hunyt el. Nem lehetett véletlen egybeesés, azt gondolom.




Weöres Sándor. Nos, igen, nagy költőnk is italozott. Főleg a bort szerette. Nagyobb mennyiségben is fogyasztotta, ha tehette. Kivéve, amikor a felesége a sarkára állt, és megálljt (próbált) parancsolt neki napi fél liternél. Amit a költő persze újra, és újra kijátszott. Egyébként a költőre nem csak italozási szokásai miatt szeretett volna nagyon vigyázni a felesége, hanem a hölgyekkel való kapcsolattartási szokásai miatt is. Úgy tudni, egyikben sem volt maradéktalanul sikeres.






Petri György is borpárti volt. Ő kifejezetten azért ivott, hogy el tudja viselni az életet. Ebből persze egyenesen következik, hogy folyamatosan ivott, amíg el nem hunyt gégerákban.





Bohumil Hrabal. Itt nincs kérdés, mindenkinek evidens lehet, hogy sört ivott a cseh író. Bizony, azt. Ideje nagy részét egy prágai sörözőben töltötte, gyűjtötte az ihletet. Ő mondta: "Közép-Európában jobb nem kijózanodni..." Hm.







Krúdy Gyula. Bort ivott. Vagyis fröccsöt. De mégis, inkább bort. Afféle Krúdy-fröccsöt, ami 9 dl borból és 1 dl szódából állt. Na, akkor fröccsöt ivott, vagy bort?




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Philip Zimbardo-Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat Hova lettek a férfiak?

Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Patrick J. Buchanan: Churchill, Hitler és a "szükségtelen" háború