Könyvajánló: Macskabölcső

Kurt Vonnegut könyvéről elég nehéz ajánlót írni. Ha nagyon velős szeretnék lenni, akkor annyit mondhatnék, hogy ez egy remek könyv, mindenkinek szívből ajánlom. Mitől olyan remek? Hm... Vonnegut a fekete humor királya, ennyi köztudomású róla. Fiatalon harcolt a második világháborúban, eléggé durva élményekkel tért meg onnan. Ott volt Drezdában, mint hadifogoly, amikor azt a szövetségesek porig bombázták. Élményeit az Ötös számú vágóhíd című könyvében írta ki magából, jellegzetes humorával. De a Macskabölcsőt előbb írta meg, amiben szintén szerepeltek a világháborús élményei, de főleg a hidegháborús félelmek domináltak benne. Az a közhangulat, hogy a világ egy atomháborúban fog elmúlni.
A regény narrátora és egyik főszereplője Jónás (John, ami János, ami majdnem Jónás), aki tulajdonképpen az író maga. Azzal indul a sztori, hogy Jónás írni akar egy könyvet azzal a címmel, hogy Aznap volt a világvége. 1945. augusztus 6-ról szólt volna, arról a napról, amikor Hirosimára ledobták az atombombát. Aznap lett volna a világvége. De persze mégsem lett vége a világnak, az majd csak a regény végén fog bekövetkezni, más okokból, mint egy atombomba. De az igazi világvégéhez is annak az embernek van a legnagyobb köze, aki úgymond az atombomba egyik atyja volt, Felix Hoenikker. Atyja volt ő valami másnak is. De ez csak később derül ki. Jónás a már elhunyt Hoenikker gyerekeit szeretné rávenni, hogy meséljék el milyen volt az a nap, amikor ledobták az atombombát. Csak az egyik gyerek mesél neki a háromból, azzal sem megy sokra, mert csak annyi derül ki, hogy a neves professzor aznap, amikor ledobták az atombombát egy madzaggal játszott macskabölcsőset (Ez az a játék, amikor a kezünkön össze-vissza hurkolunk egy madzagot, és abból különféle alakok jönnek ki). Később felkeresi Hoenikker utolsó munkahelyét, az  Általános Kohó és Öntöde Művek kutató laboratóriumát is, hogy ott is felcsipegessen némi információt. Ott hall először a szuperjégről, ami a víz olyan változata, ami szobahőmérsékleten fagy meg, és képes mindent pillanatokon belül megfagyasztani. Hát ezt találta fel Felix Hoenikker az atombombán kívül. Talán nem mondok el túl sokat, ha leírom: a szuperjég fogja kinyírni végül a világot. 
A könyv igazi főszereplője persze valaki más. Bokonon az, egy próféta és vallásalapító, aki San Lorenzo szigetén él, ahol is a történet legfontosabb részei játszódnak. Bokonon könyvben foglalta össze bölcseleteit, és az egész sziget az ő vallását követi. Bokonon rettenetes és egyben nagyszerű is. Kegyes hazugságokkal (foma) traktálja híveit, aminek azok borzasztóan örülnek. Nyomorúságos körülmények között élnek, mégis boldogok, és ezt a boldogságot a bokononizmus adja nekik. Meg a halált is a bokononizmus adja majd nekik. Az is jó lesz. 
A regény színtiszta gúny és szarkazmus. Szereplői tökéletesen jelenítik meg az emberi tulajdonságokat, a hatalomvágyat, a szeretetéhséget, a tudásvágyat, a kíváncsiságot, a naivitást. És mindenki, akinek hatalom adatott (jelen esetben egy-egy darabka szuperjég), az rosszra használja. Az egyik Hoenikker gyerek szerelmet vesz rajta (így kerül as szuperjégből a Szovjetunióba), a másik jóképű férjet (így kerül belőle a Pentagonhoz), a harmadik pedig hatalmat (így kerül San Lorenzo kormányzójához). Az ő hibájuk, hogy a világ megfagy. 
És hogy miért macskabölcső? Fene tudja. "Se egy rohadt macska. Se egy rohadt bölcső." (Azért valami van. De majd mindenki elolvassa magának.)
Nagyon értékeltem Vonnegut humorát. Állítólag aki nincs teljesen oda érte, az utálja. Hát, én nem utálom. Tetszett a könyv nagyon. Ezen kívül egy novellás kötetet olvastam tőle, amit halála után adtak ki. Elképesztően vicces. Vonnegutnál teljesen igaz az a fordulat, amivel a magyarokat szokták illetni: "sírva vigad". Nem tudjuk, hogy melyiket is kellene csinálnunk, sírni, vagy vigadni, hát csináljuk mindkettőt. És ez így jó.
Ajánlom a könyvet mindenkinek! Szórakoztató, komoly és komolytalan is. Egy élmény volt olvasni.

Kedvenc idézeteim a könyvből:

"- A világ egyik legrégibb játéka. Levevős bölcső. Macskabölcső. Még az eszkimók is ismerik.
- Ne mondja.
- Százezer esztendeje, talán még régebben is, felnőttek kusza szövevényt szőnek a gyerekeik képébe.
- Hüm.
Newt ott kuporgott a fekvőszékben. Kinyújtotta fekete festékes kezét, mintha bölcsőt tartana.
- Hát csoda, ha az a srác begolyózik? A madzagbölcső csak egy csomó X valakinek a kezében, a kissrác meg csak nézi, nézi, nézi azt a csomó X-et...
- És?
- Se egy rohadt macska. Se egy rohadt bölcső."


"Eljön a nap, s leszen ez az őrült világ halott, 
és Istenünk visszaveszi, amit csak kölcsönbe adott, 
és ha e gyásznapon perelni akarod Istened, 
menj és pereld. Bólint rá, és nevet."

" A Tizennegyedik Könyv címe: "Mit remélhet a Földön az emberiség számára a gondolkodó ember az elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján? "
A Tizennegyedik Könyvet hamar el lehet olvasni. Egy szóból és egy pontból áll.
Így hangzik:
"Semmit.""

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Philip Zimbardo-Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat Hova lettek a férfiak?

Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Patrick J. Buchanan: Churchill, Hitler és a "szükségtelen" háború