Vaszary Gábor: Monpti

A könyvklubban választottuk/húztuk ki a gömbből ezt a könyvet. Nem jártunk valami jól vele azt kell, hogy mondjam, pedig a fülszöveg nagyon csábító volt, könnyed nyári kikapcsolódást ígért a gyanútlan olvasóknak. Magam részéről ingerültséggel és unalommal találkoztam inkább, s ismét csak az volt képes rávenni, hogy befejezzem a regényt, hogy különben leégek a klubban.
Monpti (a mon petit rövidítve, ami azt jelenti magyarul, hogy kedvesem)  egy tanulmányi útra Párizsba utazott magyar fiú meséli a történetet, aki hogy hogynem végül ottragadt a francia fővárosban. Nincs pénze, egy nyomorult hotelben lakik, és egész nap nem csinál semmit. Nem tanul, nem dolgozik. Éhezik. Kakaót iszik és a legolcsóbb francia sajtot eszi, semmi mást. Aztán megismerkedik egy nagyon csinos, fiatal lánnyal, akivel szépen, lassan szorosabbra fűződik a kapcsolatuk. És ennyi a sztori. Közben rengeteg idegesítő tökölés van, hazudozás, drámázás és a többi. Monpti úgy szórja a pénzt, mintha Krőzus volna, nem pedig egy olyan nyomorult fickó, aki felkaparja a lekozmált kakaót a lábos aljáról, hogy még egyszer megihassa. Amúgy pedig elképesztő szerencséje is van, úgy jut időről-időre pénzhez, hogy semmit nem nagyon kell érte tennie. Anne-Claire pedig hazudik, örökké és mindenben, teljesen koncepciótlanul. Nem sok józanság kellene nekik ahhoz, hogy egy teljesen értelmes életet élhessenek együtt, de egy kicsi józanság sincs egyikben sem. Hihetetlenül idegesítő páros. 
Az eleje pedig tetszett! Még kuncogtam is rajta az orfűi strandon, olyannyira, hogy a szomszédos plédről átnézett rám a bácsi. Kicsit Rejtős volt az indulás, csak sajnos utána beindult az "igazi" sztori. A vége meg tényleg kiborító volt, a melodráma végképp megpecsételte a viszonyunkat. Nem szerettem. Nem is nagyon ajánlom, annak ellenére sem, hogy tényleg voltak jó részek benne.
A könyvklubban nem lógtam ki a véleményemmel a többiek közül. Senkinek nem tetszett, többen be se fejezték, úgyhogy csendben megveregettem a vállamat, hogy bezzeg én...! Viszont valaki elmesélte, hogy az általunk így lehúzott regény rendkívül népszerű másutt! Például Németországban, ahol még filmet is forgattak belőle Romy Schneider főszereplésével. Szóval lehet, hogy bennünk van a hiba? Nem tudom. De egyöntetűen ellene szavaztunk, ez azért jelenthet valamit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Philip Zimbardo-Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat Hova lettek a férfiak?

Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Patrick J. Buchanan: Churchill, Hitler és a "szükségtelen" háború