Gyerekkönyvajánló

Gyakori kérdés, hogy mit is olvasson a gyermek, vagy mit olvassunk neki mi? Én azt vallom, hogy nagyon jó az, ha a szülők olvasnak fel könyveket, akkor is, ha már tudnak olvasni a gyerekek. Remek közös program, jó lezárása az estének. Nem utolsó sorban pedig túl lehet jutni olyan könyveken is ilyen módon, amik érdekesek ugyan, de vannak benne unalmas részek. Mert hát manapság már nem szívesen olvasnak a gyerekek hosszas tájleírásokat. Azt szeretik, ha a könyvekben is, mint a filmeken pörögnek az események, történnek a dolgok. De én azt tapasztaltam, hogy élvezik a klasszikus gyerekkönyveket is, ha mi olvassuk fel nekik. Alább a saját, szubjektív listám következik. Azok a könyvek szerepelnek rajta, amiket az én gyerekeim olvastak, vagy olvastunk nekik mi. Szóval egy fiús lista következik, 0-11 éves korig. :)

Ilyesmikkel kezdtük....


Effélével folytattuk


Ide jutottunk egy idő után


Háromszor kellett elolvasni, de nekünk, szülőknek csak elsőre tetszett....


Ezt nagyon szerettük! Egy klasszikus mű, John Bunyan: A zarándok útja gyermek változata. 


Olyan csúnya a borítója, hogy sokáig nem nyúltunk hozzá. Aztán kisült, hogy nagyon jó könyv! A főszereplő fiú egy reggel arra ébred, hogy kutyává vált...


Erről már szólt egy bejegyzés, szuper!


Lackfi János annyira szimpatikus volt, hogy vele folytattuk az esti meséket.


Klasszikusokat is elővettünk. A Tüskevár nagyon tetszett a fiúknak, de amikor Ágoston egyedül is nekivágott, akkor nem jutott tovább az első kb 20 oldalnál. Hiába biztattam, hogy hagyja ki az elejét, folytassa ott, ahol már a berekben vannak, megfeneklett vele, és otthagyta. 

Természetesen a folytatást is elolvastuk.

Fekete Istvánon felbuzdulva elolvastunk egy újabb klasszikust. Sikerünk volt vele!
Még a film változatot is megnézték.

Ezzel speciel egy kicsit befürödtünk. Azt hittük (mindannyian), hogy izgalmasabb lesz a sztori. De folyton csak bolyongtak a járatokban, semmi nagyon váratlan nem történt. Viszont most a Két évi vakációt vettük elő, az tetszik.

A Rumini sorozatból csak kettőt olvastunk esti meseként, a többit Ágoston egyedül nyomta le. Miki a maradékból kimaradt, nem vágott bele az olvasásba egyedül.



Rejtő Jenő nagyon bejött a fiúknak! Értékelték és értették is a humorát (legalábbis a nagyrészét), úgyhogy jókat szórakoztunk esténként. 


Ezt nem együtt olvassuk, de Miki nagyon szereti a Ropi könyveket. Ezeket hajlandó egyedül olvasni. Remélem, hogy majd rákap a "rendes" könyvekre is.



Ezt Ágoston olvassa egyedül. Bár nem halad vele nagyon gyorsan, de tetszik neki.


Esténként pedig mostanában ebből szoktunk felolvasni egy-egy részt. A gyerekek életéhez jól illeszkedő példákkal igyekszik átadni a tanítást, úgy, hogy nem papírízű vagy szenteskedő a szöveg. Szeretjük, és hasznos is. 

Ennyi talán dióhéjban a mi családunk listája. Olvastunk még másokat is, természetesen, de ezek maradtak meg, mint azok a könyvek, amiket érdemes elővenni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Philip Zimbardo-Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat Hova lettek a férfiak?

Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Patrick J. Buchanan: Churchill, Hitler és a "szükségtelen" háború