Duff McKagan: It so easy.... és más hazugságok

Ismét egy zenész önéletrajz! Duff McKagan a Guns N' Roses basszusgitárosaként lett világszerte ismert zenész, aki ma már az ötvenes évei derekán jár és meg is juhászodott a kicsapongó ifjúkorához képest. Amikor megnéztem a molyon, hogy mit mondanak a könyvről, rögtön megijedtem, mert 96%-on áll, ami lássuk be, általában feltúrázza az egyszeri olvasó elvárásait. Ilyenkor szokott jönni az, hogy a választott könyv nem képes megfelelni ezeknek. De Mr McKagannak az én elvárásaimnak sikerült megfelelnie.

Először is, mert az élete rendkívül eseménydús és érdekfeszítő volt, másrészt pedig azért, mert Duff tud írni. Nagyon gyorsan végeztem is a könyvvel, másnap pedig végig Guns N' Roses-t hallgattam a kocsiban, természetesen, mint gimis éveim egyik nagy kedvencét.

Duff McKagan élete valóban izgalmas volt, annak ellenére is, hogy sokszor meresztettem a szememet, mert annyira durva dolgai voltak. Nyolc testvér közül ő volt a legfiatalabb, és úgy tűnt, hogy a legnyughatatlanabb is. A suli természetesen egyáltalán nem érdekelte, csak a zene. Több hangszeren is játszott, volt olyan zenekar, ahol dobolt, vagy ritmusgitáron játszott, de tud zongorázni is. Végül a basszusgitár mellett kötött ki. Nagyon fiatalon költözött el Seattle-ből, hogy megpróbáljon megélni a zenélésből, és befusson Hollywoodban. Némi meglepetésre ez elég hamar sikerült is neki.

20 éves volt, amikor már összeállt a Guns N' Roses és hamarosan a világhír is felkapta őket. Duff már addig is meglehetősen önpusztító életet folytatott, de a népszerűség és a rocksztárság csak rontott a helyzeten. Először csak ivott, később rákapott a kokainra és felváltva nyomta. Nem túl sok józan pillanata volt, de csak egyszer írta azt, hogy nem tudott megfelelően játszani egy koncerten, mert annyira szét volt csapva. A koncertek híres fekete báránya amúgy sem Duff volt, hanem a jó öreg Axl Rose, aki hajlamos volt akár 3 órát is késni egy-egy fellépésről.

A Guns N' Roses tipikus önsorsrontó rockbanda volt, ahol hírből sem ismerik a komoly munkát. Nagyon gyorsan lettek elképesztően népszerűek és sikeresek. Bármit megtehettek, és meg is csinálták. Ennek pedig nagy ára volt. Gyakorlatilag minden tag komoly függőségekkel küzdött, drogoztak és ittak, úgyhogy borítékolható volt, hogy szét fognak esni. A zenekarból 1991-ben lépett ki az egyik alapítótag, Izzy Stardlin, de eddigre már gyakorlatilag csak a színpadon találkoztak a zenészek egymással. 1994-ben ki is fújt a Guns N' Roses, habár a feloszlást nem jelentették be.

Maga McKagan 1994-ben lépte át a maga végső határait, amikor hasnyálmirigy gyulladást kapott a mértéktelen alkoholizálás  miatt. A kórházban végül képes volt belátni, hogy így hamarosan meg fog halni. Összeszedte magát és abbahagyta az ivást, elkezdett komolyan sportolni és letette a kokaint is. 1999-ben megnősült, két gyermeke is született. A zenélést nem hagyta abba, elég sok zenekarban játszott. Saját elmondása szerint mindig kellett neki elfoglaltság, ezért, amikor az egyik zenekar abbahagyta a turnézást, akkor beállt egy másikba. Felnőtt fejjel ült vissza az iskolapadba. Elvégzett több pénzügyi kurzust is, majd végül főiskolai diplomát is sikerült szereznie. Számára is némi meglepetést okozott, hogy mennyire élvezte a tanulást.

Összességében az derült ki, hogy Duff McKagannak rengeteg lekötésre váró energiája volt már fiatalon is, csak akkoriban az alkohollal és a drogokkal próbálta meg kezelni belső nyugtalanságát. Józanul viszont sok másra is lett kapacitása: komolyan biciklizik, képzett harcművész lett, pénzügyi tanácsadó cége van, folyamatosan zenél, valamint ír is. Jó volt olvasni, hogy hogyan sikerült kimásznia a legmélyebb gödörből is, hogy hogyan talált kapaszkodókat az életében, hogy ne forduljon újra a piához és a drogokhoz. Nála is voltak visszaesések, de többé nem zuhant olyan mélyre. Ugyanakkor ez folyamatos éberséget követel tőle, nem lankadhat, nincs olyan, hogy csak egy pohár bor. Teljesen zéró toleranciát kell tartania, hiszen egy pohár bortól is elkapná a gépszíj. Nagyon durva dolgai voltak régen, az alkohol teljesen tönkrevágta az életét, számtalan dologra egyáltalán nem is emlékszik a saját életéből. Volt, amikor olyan mélyen volt, hogy képes volt a saját hányását is visszainni, mert alkohol volt benne. A könyvben lévő fényképek között van egy, ami a legdurvább időszakában készült róla, amikor még nem volt 30 se, de rosszabbul nézett ki, mint ma, amikor már majdnem 60 éves. És hiába józan már, fiatal évei nyomot hagytak az egészségén. Többször is kellett műteni, mert a kokain tönkretette az orr- és arcüregét, és hát a hasnyálmirigyét is kímélni kell. Plusz semmi alkohol.

Duff McKagan nem írt prédikációt, miszerint a mértéktelen drog és alkoholfogyasztás milyen rossz, és senki ne csinálja. De amit leírt, az alapján mindenki inkább szeretne lenni józan életű, több lábon álló zenész, mint istenített, ámde szétcsúszott rocksztár. Hiszen az élet józanul a legszebb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Philip Zimbardo-Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat Hova lettek a férfiak?

Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Patrick J. Buchanan: Churchill, Hitler és a "szükségtelen" háború